Erdoğan'dan Kral Selman'a Ağır Cümle

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kral Selman'a: Öyle bir başkonsolosunuz var ki...

Erdoğan'dan Kral Selman'a Ağır Cümle
Erdoğan'dan Kral Selman'a Ağır Cümle
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moldova deönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Suudi konsolosluğunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili olarak Suudi Arabistan Kralı Selman'a ve Ankara'ya gelen Suudi heyetine söylediklerini aktardı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürüldüğü açıklanan gazeteci Cemal Kaşıkçı olayı ile ilgili olarak, Moldova'ya resmi ziyaretinin dönüşünde kendisine eşlik gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan'a sorular ve yanıtları şöyle:

BAŞKONSOLOS LAKAYT DAVRANDI


- Moldova'ya hareketinizden önce ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'yla görüştünüz. Pompeo'nun, Trump'ın mesajı olarak Suudi Arabistan Veliaht Prensi'ne soruşturmanın neticelenmesi için 72 saat süre verdiği iddia edildi. Kaşıkçı konusunda neler konuştunuz?

Bu konuda ciddi manada Suudi Arabistan tarafını sıkıştırıyorlar. Suudi Arabistan'dan açıklama istiyorlar. Benim burada tabii bir şeyi de söylemem lazım. Bana bir heyet (Suudi Arabistan'dan) gönderdiler. Gelen heyetle bir görüşme yaptım. Görüşmede, o zaman şunu söyledim: “Öyle bir başkonsolosunuz var ki, yaptıklarını anlamak mümkün değil. Tutmuş, bir yabancı haber ajansının elemanını içeri almış, ona elektrik panolarını gösteriyor, dolapların altındaki kapakları açıyor, onları gösteriyor, son derece lakayt davranıyor.

KRAL ELEŞTİRİLERE HAK VERDİ

(Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı'yla telefon görüşmesi yaptığını anımsatarak) Ertesi gün bunu ben Kral'a da söyledim. Kral da eleştirilerimize hak verdi. Görüldüğü kadarıyla şu an Suudi Arabistan'da farklı yaklaşımlar da dikkati çekiyor. Gazetelerde Abdülaziz Mutrib'e işaret ediliyor. Netice itibarıyla Suudi Arabistan bu olayı aydınlatmak durumundadır. 'Çıktı' diyerek kapatılacak bir olay değil. Olay sonrasında, nişanlısı Hatice Hanım'la da görüşüldü. Biz, olayın aydınlatılması için üzerimize düşeni yapıyoruz. İstanbul Başsavcımız bir açıklama yaptı. Polis teşkilatımızın yaptığı çalışmalar var. Ben henüz raporlarını görmüş değilim. İstihbarat teşkilatımızın çalışması da devam ediyor. Yani dört bir koldan işi takip ediyoruz. Bu işi ortada bırakmamız mümkün değil.

BATI'NIN TEPKİSİ ARTIYOR

- Batı ülkelerinin bu konudaki tavırlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yeteri seviyede tepki gösterdiler mi sizce?

Batı ülkelerindeki tepki gün geçtikçe artıyor. Yani örneğin Prens Muhammed bin Selman'ın düzenlediği bir yatırım konferansı vardı... Katılımların iptalleri, muhtemelen söz konusu olayla alakalı.

- Moldova'ya hareketinizden önce ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile Esenboğa'daki görüşmenizde Münbiç konusu da gündeme geldi. Görüşmeden çıkan somut sonuçlar var mı?

Kendisine şunu hatırlattım. 'Malum, 90 gün süre verilmişti. 90 günlük süre artık doldu gidiyor, şimdi herhalde 190'a ulaşacağız' dedim. 'Bunu bir defa süratle halletmemiz lazım' dedim. 'Şu anda Gaziantep'te Amerikalı askerler ile bizimkiler eğitimlerini yapıyor. Bunların yanında da yine Münbiç'le ilgili olarak oradaki terörist unsurların Fırat'ın doğusuna geçirileceği hususunda söz vermiştiniz. Hâlâ geçirmediniz. Bu konuda Trump da söz verdi. Siz de verdiniz. Hatta Obama da 'Bunu çözeceğiz' demişti. Bu konuda mesafe alınması isabetli olur' dedim. Dediğim gibi, Gaziantep'te şu anda bizim askerlerle beraber bir çalışmanın içerisindeler. Dolayısıyla bu kez bir mesafe alınması mümkün. Şu anda işte yeni bir dönem başladı. Hedefleri gerçekleştirmeye başlayabiliriz.

- Silahtan arındırılma işlemleri nasıl gidiyor? Ağır silahların tümü hedeflenen bölgeden çıkarıldı mı?

Şu an itibariyle verilen tarihte iş bitti. Yani, 15 Ekim itibariyle, ağır silahlar hemen hemen çıkarılması yerlere çıkarılmış vaziyette. Zaten Savunma Bakanımız da burada. Ayrıntıyı ondan alabiliriz.

- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: 300 civarında tank, zırhlı araçlar dahil, oradan alındı. Ancak, herhangi bir envanter söz konusu değil. Oradaki arkadaşlarımız, askerler, özel kuvvetler, istihbarat, izliyor. İkna dahil çeşitli yöntemlerle bu faaliyet çok çok büyük ölçüde tamamlandı. Bunu takip eden Rus makamlarının da açıklamaları var.

Yorum Yap

Daha yeni Daha eski