İstanbul Boğazı'nda mayın görüldü

İstanbul Boğazı'nda mayın görüldü



Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından, Ukrayna tarafından Karadeniz'e döşenen mayınların, Boğazlar'a kadar gelebileceği belirtilmişti. Bugün sabah saatlerinde İstanbul Boğazı'nda sivil bir gemi tarafından mayın benzeri bir cisim tespit edilerek, yetkililere bilgi verildi. Hızlı bir şekilde bölgeye geçen Sualtı Savunma Tipleri, cisimle ilgili çalışmaya başladı.

Rusya Federal Güvenlik Servisi, Ukraynalılar tarafından Odessa açıklarına döşenen mayınlarda kopmalar meydana geldiğini ve bu mayınların İstanbul Boğazı'na kadar sürüklenebileceğini belirtmişti. Bu haberlerin ardından bugün İstanbul Boğazı'nda dikkat çeken bir olay meydana geldi.

SİVİL TİCARİ GEMİDEKİLER FARK ETTİ


Sabah saatlerinde İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde yabancı cisim hareketliliği yaşandı. Sarıyer Türkeli Demirleme Sahası'nda sivil ticari gemidekilerin fark ettiği ve mayına benzetilen cisim için Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri harekete geçti. Denizin yüzeyindeki cismin incelenmesi işlemine, helikopterler de havadan destek verdi. Mayına benzer yüzen cismin saat 09.30 sıralarında görüldüğü ifade edildi.

MSB: CİSİM EMNİYETE ALINDI


Milli Savunma Bakanlığı'ndan da konuya ilişkin açıklama geldi. Mayının kontrol altına alındığını belirten Bakanlık, "26 Mart 2022 tarihinde sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarında mayın benzeri bir cismin sivil ticari bir gemi tarafından tespit edilmesi üzerine olay mevkiine Sualtı Savunma Timleri (SAS) süratle intikal ettirilmiştir. Bahse konu mayın benzeri cisim SAS Timleri tarafından emniyete alınmış ve etkisiz hâle getirmek maksatlı müdahaleye başlanmıştır" ifadelerine yer verdi.

GEMİ GEÇİŞLERİ ÇİFT YÖNLÜ TRAFİĞE KAPATILDI


İlk incelemelere göre cismin eski bir mayın olduğu belirtilirken, bölgedeki hareketlilik nedeniyle boğazdaki gemi geçişleri çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. İstanbul Boğazı'ndaki trafik, saat 16.00'dan itibaren yeniden normale döndü.

BAKAN AKAR: ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da çalışmaların ardından mayının durumuyla ilgili bilgi verdi. Akar, mayının eski tip bir mayın olduğunun belirlendiğini ve etkisiz hale getirildiğini belirtti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA KONUYA DEĞİNMİŞTİ


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi dönüşü gazetecilerin, "Karadeniz'de döşenmiş bazı mayınların serbest kalması neticesinde ortaya çıktığı iddia edilen tehlike, ifade edildiği gibi ciddi bir boyutta mıdır? NATO bu konuda Türkiye'ye teknik bir destek verebilir mi?" sorusuna da yanıt vermişti. Erdoğan, "Mayınlar konusuyla ilgili olarak, bütün tedbirler tarafımızdan alınmıştır. Gerek Milli Savunma Bakanımın gerek Deniz Kuvvetleri Komutanımın ortak kanaati, bunlar böyle başıboş bir durumda değil. Ayrıca bu mayınların kendilerini kilitleme durumu söz konusu. Yani su yüzüne çıktığı anda bu mayınlar kendi kendini kilitliyor, adeta kendi kendini patlatıyor. Böyle bir özelliği de var. Bunun dışında da Deniz Kuvvetlerimiz her türlü tedbiri almış vaziyette" demişti.



--------------------------------------------------------------------
Haberin Merkezi
Sponsor: Ak Blog NET
Kaynak: sondakika

Yorum Yap

Daha yeni Daha eski