Soçi zirvesinden ne çıktı?
Soçi’deki görüşme, Türkiye’nin tarafları yalnızca Tahıl Koridoru konusunda değil, bölgede barışı sağlama konusunda da masaya oturtma ve netice alma şansına sahip olduğunu gösterdi.
Erdoğan - Putin - Soçi |
4 Eylül günü Rusya Federasyonu’nun Soçi şehri, bir kez daha Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmeye ev sahipliği yaptı. İki lider Ankara ve Moskova’dan sonra en fazla Soçi’de bir araya geliyor. Bu görüşmenin de Soçi’de olmasının birkaç sebebi var. En başta Putin Rusya’nın Batı'yla yaşadığı sorunlar dolayısıyla yurtdışı gezilerini askıya almış bulunuyor. Diğer taraftan Moskova’daki havaalanlarının Ukrayna dronları tarafından saldırıya uğramasının ve Soçi’ye uçuşun daha kısa sürmesinin de görüşmenin bu şehirde yapılmasında etkisi var. Özellikle ikili ilişkiler açısından bakıldığında günübirlik ziyaretler çerçevesinde yapılan görüşmelerin genellikle Soçi’de gerçekleştiğini görüyoruz. Dolayısıyla son yıllarda Soçi, gerek Türk-Rus ilişkileri açısından gerekse de bölgesel gelişmeler açısından önemli kararların alındığı bir şehirdir. 4 Eylül 2023 tarihli görüşme de sonuçları merak edilen bir görüşmeydi.
Görüşmenin önemi
Söz konusu merakın sebeplerinden biri de bu görüşmede Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra iki liderin ilk kez bir araya gelmesidir. Bu süreçte Türkiye’nin Bakanlar Kurulu yenilendi. Batı'yla ilişkilerde eskisine nazaran bir yakınlaşma başladı. Ayrıca, son aylarda İsveç’in NATO üyeliği için yeşil ışık yakıldı. Hatta Türk yetkililer Ukrayna’nın da NATO üyeliğini dillendirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin ziyareti sırasında Türkiye'deki Azov taburu komutanlarının salıverilmesi de Kremlin’in tepkisine yol açtı. Dolayısıyla, tüm bunların Rusya-Türkiye ilişkilerini etkileyip etkileyemeyeceği konusu son ayların en merak edilen meselelerden. Kaldı ki Afrika’da son bir ayda yaşanan iktidarlar değişimleri ve kıtanın Rusya'yla Batı arasında yeni mücadele alanı haline gelmesi de Rusya'yla bölgede daha çok insani amaçlarla var olan Türkiye arasında yeni bir sayfa açma potansiyeline sahip.
Türk-Rus ticari ilişkileri zirvede
Soçi’deki görüşmeden çıkan sonuçlara bakacak olursak, görüşmenin ardından iki ülke arasında herhangi bir anlaşma imzalanmasa da liderler, ikili münasebetlerin tüm boyutlarını ve bölgedeki son gelişmeleri bir kez daha gözden geçirdi. Son 20 yıldır gelişen ilişkiler, 2023'te belki de zirve dönemini yaşıyor. 2022'de iki ülke arasındaki ticaret hacminin 69 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye çıkması bu durumun önemli bir göstergesi. Tarafların 100 milyar dolarlık hedefe de yakın zamanda ulaşacaklarını tahmin edebiliriz. Öyle anlaşılıyor ki Rusya ve Batı arasında Soğuk Savaş döneminden sonra günümüzde yaşanan en sert çekişmeden Türkiye kendi çıkarlarına uygun olarak istifade etmeyi başarıyor. Zirvede iki lider de bir kez daha ticaretin daha çok yerel para birimiyle yapılması konusuna vurgu yaptı. Görüşmede iki ülkenin merkez bankası başkanlarının da hazır bulunması tarafların bu konuda kararlı olduklarını gösteriyor. Yine Rus turistler gerek 2022’de gerekse de 2023’te en fazla Türkiye’yi seçtikleri gibi dünyanın dört bir tarafına da yine Türkiye üzerinden uçuyorlar. 2023 yılının ilk 7 ayında yaklaşık 3.5 milyon Rusya vatandaşı, Türkiye’yi ziyaret etti.
kaynak: aa
------------------
Haber (Net Haber) | Google SEO (akblog.net)
Yorum Gönder